Aşçılık Programı
Aşçılık Programı Hakkında

Aşçılık Programı Tanıtımı

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Eğirdir Meslek Yüksekokulu, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında yer alan Aşçılık programı; örgün eğitim-öğretim temelinde gelenekselden küresele uzanan mutfak çeşitlerini, üretim sürecini ve bu süreçte kullanılan tekniklere uygun araç-gereç ve donanımın kullanılmasını sağlar.  Aşçılık Programı’nda öğrenim gören öğrenciler Aşçılık kapsamında temel bilgi, becerileri ve yeterlilikleri kazanmanın yanı sıra sektör ile iş birliği içerisinde sektörün ihtiyacını karşılamak için uygun nitelikte meslek elemanı yetiştirilmesini ve sektörde istihdam edilmesini amaçlayan bir önlisans programıdır. Derslerle ilgili genel tüketim giderleri üniversite tarafından karşılanmaktadır. Uygulamalı dersler her öğrenciye özel uygulama mutfağı ve pastane mutfağında öğretim görevlilerinin uygulamalı anlatımları ile gerçekleşmektedir. Öğrenciler uygulama mutfağına Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Uygulama Mutfaklarının Kullanımına İlişkin Usul ve Esas’larına göre uygun kılık ve kıyafet ile girmektedir. Programın öğrenim süresi iki yıl, dört yarıyıldır. Zorunlu 60 iş günü staj bulunmaktadır. Aynı zamanda öğrenci, Güz veya Bahar yarıyılında kendi alanı ile ilgili uygun işletmelerde “İşletmede Mesleki Eğitim” dersini uygulamalı eğitim modeline (3+1) göre tamamlar. Staj ve işletmede mesleki eğitim süresince sosyal güvenlik hakları üniversite tarafından sağlanmaktadır. Öğrenciler, ERASMUS programı ile öğrenci hareketliliğine katılabilir. Öğrenim süresi sonunda mezun olan öğrenciler, “Eğirdir Meslek Yüksekokulu, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı Önlisans” diplomasını bütün yetki ve sorumluluklarıyla almaya hak kazanır.

Aday aşçıların uzmanlaşacağı alanları belirlemelerine yardımcı olmak üzere yarışma, teknik gezi, fuar, panel ve konferanslarla öğrencilerin gelişimine katkı sağlamak hedeflenmektedir. Teorik bilginin uygulamalı eğitim ile pekiştirilmesi ilkesiyle insan kaynağına akademik ve pratik mesleki yeterliliklerin kazandırılması, nitelikli işgücünün ortaya çıkarılmasını sağlamakta ve bunun yanı sıra üniversite ve sektör iş birliği sayesinde toplumsal faydanın artmasında önemli bir görev yerine getirilmiş olmaktadır. Aşçılık Programı’ndan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş olanağı ile örgün eğitim ve/ya açık öğretim kapsamında eğitim-öğretimlerine devam edebilir, özel ve kamu sektöründe çalışabilir ve/ya birer girişimci olabilir.


Mezuniyet Koşulları

Öğrenim süresi 2 yıl olan Aşçılık programını başarı ile bitirmek için, müfredat ta yer alan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek, bununla birlikte zorunlu 60 iş günü staj uygulamasını başarmak gerekmektedir.

Dikey Geçiş Sınavı ile Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları

Aşçılık programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’nda ilgili alanlarda aldıkları puanları esas alınarak lisans programlarına kabul edilmektedirler. Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gıda Mühendisliği, Yiyecek İçecek İşletmeciliği Lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler. Ayrıca Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Açık Öğretim Fakültesi İşletme ve İktisat Programlarına kayıt yaptırabilmektedirler.

Programın Amacı

  • Uluslararası alanda rekabet edebilecek bilgi ve becerilerle donatılmış; ulusal ve uluslararası mutfak kültürü (culinary) konusunda uzman personel ve yönetici şef adayları yetiştirmek.
  • Öğrencilere en temelden en ileri seviyeye kadar yemek sanatının incelikleri öğretilerek iş hayatında ihtiyaç duyacakları iletişim, yönetim, hijyen ve ilkyardım becerilerini kazandırmak.
  • Yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olabilecek, kendi işletmelerini kurabilecek veya akademik kariyere yönelebilecek düzeyde bilgi birikimine sahip insan gücü yetiştirmek.
  • Çeşitli mutfak kültürleri ile ilgili teorik ve uygulamalı bilgiye sahip mezunlar yetiştirmek.

  • Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi öğrenciler yetiştirmek.

Aşçılık Programı Hedefleri

  • Aşçılığın temel prensiplerini ve mutfak hijyen bilgisini aşılamak. Gıda, mutfak ekipmanları ve zamanın etkin kullanımı konularında genel bilgi vermek.
  • Menü planlama, yemek pişirme, gıda güvenliği ve atık yönetimi konularında bilgi vermek.
  • Öğrencilerin, güncel bilgi ve teknolojiler ışığında ve mesleki etik değerlere bağlı kalarak mutfak bilgi ve becerilerini kullanabilmelerini sağlamak
  • Ekip üyeleri ve diğer departmanlar ile iş birliği içerisinde çalışabilen öğrenciler yetiştirmek.
  • Yiyecek içecek profesyonelleri ve yiyecek hizmetini alan bireyler ile sürdürebilir ve etkili iletişim kurabilen öğrenciler yetiştirmek.
  • Yiyecek içecek hizmetleri alanında sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamalar çerçevesinde sosyal sorumluluk faaliyetlerinde yer alan öğrenciler yetiştirmek.
  • Türk Mutfağı ve uluslararası mutfak kültürlerini aktarıp, her kültüre uygun yemek, aperatif ve tatlı ürünlerini üretebilecek öğrenciler yetiştirmek.

AŞÇILIK PROGRAMI VİZYON-MİSYON ve TEMEL DEĞERLER

Vizyon

Ulusal ve uluslararası sektör gelişmelerini yakından takip eden, akademi-sektör işbirliğini sağlayan, uygulama ve teorik eğitim modelini sunan, hayat boyu öğrenme ilkesini benimseyen ve toplum yararına çalışmalar yapabilen bireyler yetiştirmektir.

Misyon

Yerel, ulusal ve uluslararası alanlarda hizmet veren yiyecek ve içecek işletmelerinde görev alacak yaratıcı, kendini geliştirmeye açık, değişen ve gelişen dünyaya ayak uydurabilecek, sorumluluk sahibi ve girişimci bireyler yetiştirmektir.

Temel Değerler

Aşçılık programı olarak temel görev ve politikalarımız; öğrencilerin çalışma hayatındaki temel kurallara uyabilecek, ahlaki çalışma prensibine sahip ve mesleğini en iyi şekilde icra edebilecek bireyler olmasına katkıda bulunmak.

1. Kalite:

  • Eğitim ve hizmet sunumunda yüksek kalite standartlarını benimsemek.
  • Öğrencilere güncel, kapsamlı ve sektöre uygun bilgi ve beceriler kazandırmak.
  • Kaliteli eğitim ve hizmet için gerekli altyapı ve donanımları sağlamak.

2. Mesleki ve Çevresel Sürdürülebilirlik:

  • Çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamaları teşvik etmek ve uygulamak.
  • Sürdürülebilir turizm felsefesini benimsemek ve benimsetmek.
  • Gerçek iş ortamına simüle edilmiş uygulama laboratuvarları ve mutfaklar kurmak.
  • Mezunlara iş bulma konusunda yardımcı olmak için kariyer danışmanlığı hizmeti vermek.
  • Mezunların sektöre adaptasyonunu kolaylaştırmak için mentorluk programları geliştirmek.

3. Etik ve Sosyal Sorumluluk:

  • Etik değerlere bağlı kalmak ve tüm faaliyetlerde şeffaflığı gözetmek.
  • Topluma karşı sorumluluk bilinciyle hareket etmek ve sektöre katkıda bulunmak.
  • Öğrencilere etik iş yapma anlayışı kazandırmak ve sosyal sorumluluk bilincini geliştirmek.

4. İnovasyon:

  • Yenilikçi eğitim yöntemleri ve teknolojilerini kullanmak.
  • Yaratıcı ve problem çözme becerilerini geliştirmeye yönelik öğrenme ortamları oluşturmak.
  • Sektördeki gelişmeleri takip etmek ve yenilikçi çözümler üretmek.

5. Profesyonellik:

  • Mesleki gelişimi ve sürekli öğrenmeyi teşvik etmek.
  • Öğrencilere profesyonel hareket, disiplin ve sorumluluk bilinci kazandırmak.
  • Sektörde saygınlık kazanan ve aranan mezunlar yetiştirmek.

6. İşbirliği ve Dayanışma:

  • Sektörle güçlü işbirlikleri kurarak öğrencilerin uygulamalı deneyimler kazanmasını sağlamak.
  • Akademik ve sektörel paydaşlarla iş birliği yaparak sinerji oluşturmak.
  • İşletmelerle iş birliği yaparak öğrencilere geniş staj ve İME imkanları sunmak
  • Ekip çalışması ve dayanışma ruhunu teşvik etmek.

7. Öğrenci Odaklılık:

  • Öğrencilerin ihtiyaç ve beklentilerine öncelik vermek.
  • Refah ve mutluluğu için gerekli ortamı sağlamak.
  • Temel paydaş olarak öğrencilerimizi süreçlere tam katılımını sağlamak ve desteklemek.

8. Kapsayıcılık ve Eşitlik:

  • Farklılıkları kucaklamak ve herkes için eşit fırsatlar sunmak.
  • Engelli ve dezavantajlı gruplara yönelik özel programlar geliştirmek.
  • Ayrımcılık ve önyargılara karşı mücadele etmek.

9. Mükemmeliyet:

  • Mükemmeliyet odaklı bir kültür geliştirmek ve sürdürmek.
  • Sürekli gelişme ve iyileştirme çabası içinde olmak.
  • Hata ve kusurlardan ders çıkararak daha iyisini yapmak için çalışmak.

Bölüm Organizasyon Şeması

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Organizasyon Şeması


Öğrenci

Öğrenci Sınıf Danışmanlıkları

(Yapım Aşamasında)

Ulusal ve Uluslararası Öğrenci Hareketliliği

Üniversitemiz ve programımız ulusal ve uluslararası öğrenci hareketliliğini desteklemektedir. Detaylı bilgi almak için Erasmus, Mevlana, Farabi linklerinden Bölüm Koordinatörlerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bölüm Komisyonları

Yapım aşamasında..

Akademik Kadro

Yapım aşamasında..

Birim Kalite Çalışmaları

Yapım aşamasında..

Medek

Yapım aşamasında..