TANITIM

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Normal ve İkinci Öğretim Programı, Süleyma Demirel Üniversitesi Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü bünyesinde 2012-2013 eğitim öğretim yılında eğitim-öğretime başlamıştır. Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi programı 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ bünyesinde eğitim-öğretime devam etmektedir. Öğrencilerimiz, 2012-2018 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi programı adı altında mezun olmuştur.

Programın Öğrencilere Sunduğu Olanaklar ve Eğitim Sistemi

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı, Gıda İşleme Bölümü bünyesinde, I. ve II. öğretim olarak Türkçe eğitim ve öğretim veren bir programdır. Öğrencilerimize iki yıl süresince alanında yüksek akademik bilgi ve beceriye sahip öğretim elemanları tarafından eğitim ve öğretim verilmektedir. Programda teorik bilginin yanı sıra uygulamalı eğitim-öğretim verilmekte bu sayede öğrencilerin mesleki becerilerinin arttırılması sağlanmaktadır. Dersliklerde görsel sunum eşliğinde derslerin yürütülebilmesi için gerekli projeksiyon ve bilgisayar donanımları bulunmakta olup ayrıca Gıda İşleme Bölümü bünyesinde 1 adet uygulama laboratuvarı yer almaktadır. Laboratuvarımızda hassas ve analitik teraziler, refraktometre, kuru hava sterilizatörü, inkübatör, destilasyon düzeneği, su banyosu, manyetik karıştırıcılı ısıtıcı, balon ısıtıcı, büretler, pH-metre, Gerber santrifüjü, otoklav, UV-spektrofotometre ve vorteks gibi temel laboratuvar ekipmanları bulunmaktadır. Öğrencilerimize birinci sınıftan itibaren temel bilimler dersleri ile mesleki teorik ve uygulamalı dersler verilerek öğrencinin mesleki anlamda daha detaylı ve ileri düzeyde bilgi ve beceri edinmesi sağlanmaktadır. Her yarıyılda teorik dersler ile birlikte uygulamalı derslerde verilerek, laboratuvar çalışma koşullarını ve prensiplerini öğrenmeleri, laboratuvar ekipmanlarını aktif bir şekilde kullanabilmeleri ve teorik olarak edinmiş oldukları bilgilerin analizlerle pekiştirilmesi sağlanmaktadır.

Programın Öğrencilere Kazandırdıkları ve Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları

Öğrencilere, Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi önlisans programı alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazandıran programdır. Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’nda ilgili alanlarda aldıkları puanları esas alınarak lisans programlarına kabul edilmektedirler. Bitki Koruma, Gıda Mühendisliği, Kimya, Beslenme ve Diyetetik, Tarımsal Biyoteknoloji gibi Lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler. Ayrıca Açık Öğretim Fakültesi İşletme ve İktisat Programlarına kayıt yaptırabilmektedirler.

Mezunların Çalışma Alanları (İş İmkanları ve Olanakları)

Programdan mezun olan öğrenciler Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Teknikeri ünvanını alırlar. Ülkemizde Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi önlisans eğitimi veren üniversite sayısının az olmasından dolayı bu bölümden mezun olanların istihdam şansı yüksektir. Çünkü Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı’ndan mezun olan öğrenciler gıda sektöründe mühendis ve işçi arasındaki köprüyü sağlayıp kalifiye teknik personel olarak özellikle laboratuvarlarda çalışabilmektedirler. Programı başarıyla tamamlayan mezunlar; kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşların gıda güvenliğinin ve kalitesinin temini için gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin birincil üretim aşaması dâhil olmak üzere üretim, işleme ve dağıtım aşamalarında asgari teknik ve hijyenik şartları gözeterek, gıda denetim ve kontrol hizmetlerini yürütebilirler. Ayrıca kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlarda gıdaların mikrobiyolojik analizi ile ilgili laboratuvarlarda çalışma olanağına sahip olabilirler. Bu amaçla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı gıda kontrol genel müdürlüğü laboratuvarlarında, Hıfzısıhha Enstitüsü, Tariş, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri gibi kamu kuruluşlarında ve özel sektöre bağlı gıda endüstrisinde yönetim, üretim ve laboratuvar alanlarında çalışabilmekte, danışmanlık yapabilirler ve kendi özel işyerlerini de açabilmektedirler. Mezun olan öğrencilerimizin % 70 i kendi alanları ile ilgili özel sektörde başarı ile çalışmaktadır. 

Program Amaçları

 

Akdeniz Bölgesinde ilk ve tek Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı olarak, evrensel değerler çerçevesinde program eğitim öğretim amaçları (ÖA) aşağıda belirtilmiştir.

ÖA1. Gıda endüstrisinin ve bu endüstri dalı ile ilişkili çeşitli sektörlerde işletmede, üretimde, analiz laboratuvarlarında çalışabilecek; kalite kontrolünü yapabilecek, temel, güncel ve uygulamalı bilgi birikime ve mesleki beceriye sahip,

ÖA 2. İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi,

ÖA 3. Gıdanın üretiminden tüketimine kadar geçen süreçteki bütün aşamalarda numune alma, alınan numunelerin kalite kontrol analizlerini yapmak için gerekli bilgi ve beceriye sahip,

ÖA 4. Alanında yenilikçi sistemleri ve teknolojik gelişmeleri takip eden, sektörün değişen talep ve ihtiyaçlarını öngörebilen ve bu bağlamda sürekli gelişip yenilikçi teknolojilere kolay uyum sağlayabilen, 

ÖA 5. Gıda endüstrisinin ve bu endüstri dalı ile ilişkili çeşitli sektörlerde, kalite yönetimi ekiplerinde aktif görev alabilecek sorumlulukta; bireysel ve/veya takım çalışmasına uyumlu, iyi iletişim becerilerine sahip, inisiyatif alabilen, çözüm odaklı eleman olabilen,

ÖA 6. Gıda güvenliğinin ve kalitesinin temini için gıda ürünlerinin üretim, işleme ve dağıtım aşamalarında; toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip,

ÖA 7. Alanıyla alakalı bilgiye ulaşma ve meslektaşları ile yazılı ve sözlü iletişime geçmek için, yeterli düzeyde mesleki yabancı dil bilgisine sahip,

ÖA 8. Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı kapsamında alana özgü kavram ve ilkeleri benimsemiş, alanında gerekli mesleki yetkinliğe sahip, teknik ara eleman olarak insan gücünün yetiştirilmesi hedeflenmektedir. 

 

Program Hedefleri

 •Alanıyla ilgili temel kavram ve ilkeleri özümsemiş, üretimden tüketime kadar geçen süreçte gıda zincirinin tüm aşamalarında gıda güvenliği ve kalitesini hedef alan, hammadde ve ürün kalitesi arasındaki ilişkiyi analiz edebilen, gerekli teknikleri ve araçları etkin bir şekilde kullanabilen, teknolojik gelişmeler paralelinde kendini sürekli yenileyerek ilgili yönetmelik ve standartlara uygun bir şekilde denetim ve kontrol yapabilecek donanıma sahip, mesleki alanda bir yabancı dilde iletişim becerileri gelişmiş, gıda sanayi ve hizmet sektöründe görev alabilecek nitelikte teknik elemanlar yetiştirilmesi,

•Program kapsamında aldıkları nitelikli eğitim ile öğrencilerin kariyer gelişimlerine destek olarak, lisans eğitimini tamamlayabilme altyapısını sağlanması,

•Uygulamalı eğitim ve araştırmada öncü, yenilikçi yaklaşımlarla öğrenciyi merkeze alan, ürettiği bilim ve teknoloji ile paydaşlarının sorunlarına çözüm üreten uluslararası bir program olmak,

•Sosyal sorumluluk sahibi, çevre bilincine sahip, toplumsal değerlere saygılı, mesleki etik bilincine sahip, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyen ve kendini sürekli yenileyen, iş güvenliği bilincine sahip ve tüketici sağlığını düşünen bireyler yetiştirmek olarak belirlenmiştir.

Misyon

Uygulamalı eğitim konseptiyle sektörde iş arayan değil; aranan insan kaynağı yetiştirmektir. İnsanlığa değer katan, analitik düşünebilen, mesleki açıdan yetkin, iletişim becerisine sahip, bilgiyi beceriyle bütünleştiren bireyler yetiştirmek ve evrensel nitelikte bilim ve hizmet üretmektir. 

Vizyon

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı uygulamaya dayalı eğitim konseptiyle yükseköğretim hizmeti sunmak olarak belirlenmiştir. Uygulamalı eğitim ve araştırmada öncü, yenilikçi yaklaşımlarla öğrenciyi merkeze alan, ürettiği bilim ve teknoloji ile paydaşlarının sorunlarına çözüm üreten, uluslararası tanınırlık hedefiyle programda eğitim vermektedir. 

Isparta için tıklayınız

Tanıtımı

Derneğin ilk adımları; Türkiye'nin stratejik kalkınma planları çerçevesinde nitelikli işgücüne katkı sağlamak amacıyla Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) teşvik ve desteğiyle Meslek Yüksekokulları ve mezunlarının niteliklerinin artırılması için atılmıştır. Bu motivasyonla ve Üniversitelerimizin desteğiyle Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) 2021 yılında kurulmuştur.

Dernek, Meslek Yüksekokulu programlarının belirlenmiş standartlara, kalite kriterlerine ve performans ölçütlerine uygunluğunun değerlendirilmesini sağlamak için 2023 yılında Yüksek Öğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından 83 Meslek Yüksekokulu programında akreditasyon yetkisi almıştır.

 

Akreditasyon alanında yetkilendirilmiş derneğimiz, meslek yüksekokulu programlarının belirlenmiş standartlara, kalite kriterlerine ve performans ölçütlerine uygun olduğunu tescil ederek geleceğin nitelikli işgücünün şekillenmesine katkı sunuyor. Deneyimli ekibimiz tarafından titizlikle yürütülecek süreçler ile MYO programlarının kalite standartları gelişecek, eğitim-öğretim süreçleri iyileşecek, MYO’lar arasında öğrenim kazanımları daha tutarlı hale gelecek, yetkinliklerin güvenirliği sağlanacak, kurumlar arası tanınma süreçleri kolaylaşacaktır. Ayrıca Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ile diplomalarda TYÇ logosunun kullanılması mümkün hale gelecektir. Akredite olan programların TYÇ - AYÇ uyumu sayesinde diplomalar uluslararası olarak tanınır hale gelecek, ulusal ve uluslararası yatay ve dikey hareketlilikler olumlu yönde gelişecektir. Bu sayede işletmeler daha nitelikli insan kaynağına ulaşacak, MYO öğrencileri ise daha kolay iş bulur hale gelecektir.

 

Misyonu

MEDEK Misyonu; Önlisans programları için bilgilendirme, dış değerlendirme ve akreditasyon hizmetleri sunarak eğitim - öğretim kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak.

 

Vizyonu

MEDEK Vizyonu; Önlisans programların eğitim ve araştırma faaliyetlerini/idari süreçlerini; ara insan gücü kalitesini ulusal ve uluslararası standartlarla tanımlayıp sonuçlarını ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşarak kalite tescili yapan öncü bir kuruluş olmak.

Amacı

Mesleki gelişmeleri takip eden, değişen işgücü ihtiyaçlarına yanıt verebilen, yüksek mesleki beceri ve donanımlara sahip, yenilikçi ve sosyal sorumluluk taşıyabilen, insiyatif alabilen, ilgili sektör tarafından aranan niteliklere sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesine öncülük etmek.


MEDEK Akreditasyon Başvurusu Yapılan Programlarımız

  • Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi (Eğirdir MYO),
  • Bilgisayar Programcılığı (Teknik Bilimler MYO),
  • Mekatronik (Isparta OSB MYO),
  • Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon (Uluborlu Selahattin Karasoy MYO),
  • Aşçılık (Isparta MYO)



Üniversitemiz MEDEK Kurulu

·  Prof. Dr. Cengiz ÖZEL                                    MEYOK Koordinatörü

·  Doç. Dr. Günseli Güçlütürk BARAN       Isparta MYO Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı

·  Doç. Dr. Koray ÖZSOY                               Isparta OSB MYO Mekatronik Programı

·  Dr. Öğr. Üyesi Şelale YALÇINÖZ             Eğirdir MYO Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı

·  Öğr. Gör. Dr. Halit ÇETİNER                     TBMYO Bilgisayar Programcılığı Programı

·  Öğr. Gör. Dr. Hatice OĞUZ ÖZGÜR       Uluborlu MYO Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Programı


Programımız 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Döneminde Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) başvurusu gerçekleştirmiştir. 
MEDEK hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız

Facebook için tıklayınız

Instagram için tıklayınız

X için tıklayınız


+90 246 311 6661

  • +90 246 311 5232
  • +90 246 311 6394
  • egirdirmyo@isparta.edu.tr
  • Eğirdir Meslek Yüksekokulu Yazla Mahallesi 32500 Eğirdir