09.11.2021 Salı günü saat 10:00’da Meslek Yüksekokulumuz Şehit Osman DEMİR Konferans Salonunda öğrencilerimize “Eğirdir Yeniden Ardıç Kokacak”konulu konferans etkinliği gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak Ardıç Gönüllüleri Ali TAŞ, Prof.Dr. Eşref ADALI, Eğirdir Orman Fidanlık Müdürü Cumhur GAFFAR, Eğirdir Orman İşletme Müdürü Fevzi CEYLANİ katılmışlardır. Ardıç Gönüllüsü Ali TAŞ Öğrencilerimize hitabında “Küresel iklim değişikliği, doğanın kirlenmesi, ağaç dikimi konularına değinerek Eğirdir Gölünün çevresinin ormanlık alan olmadığını,ağaç dikimi ile çevreyi orman haline getirebilirsek o zaman iklim döngüsüne bir katkımız olabilir. Ağaç dikerek iklim değişikliğini azaltabiliriz. Dikilecek her fidan doğanın tahribatını giderir. 11.11. 2021 tarihinde Ardıç Gönüllüleri olarak Eğirdir’in etrafına ardıç fidanı dikmeyi planladık dedi. Konuşmasının ardından Ardıç Gönüllüsü Prof. Dr. Eşref ADALI konferansa devam ederek öğrencilerimize hitaben; Eğirdir Yeşilada doğumlu olduğunu, ardıç gönüllüsü olduğunu, gölün kurumasının önüne geçebilmek için ardıç fidanı ile gölün etrafının ağaçlandırılması projesinde gönüllü olduğunu bu sosyal sorumluluk projesinde olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Eğirdir Gölünün etrafının 200 yıl öncesinde ardıç ağaçlarıyla donatılmış olduğunu 1. Dünya Savaşında yol yapımı, ev yapımı, demiryolu yapımı için Ardıç ağaçlarının kesildiğini ardıç ağacının anayurdunun Eğirdir ve çevresi olduğunu beyan etmiştir. Ardıç ağacının ardıç kuşuyla beraber yaşayan bir ağaç olduğunu, Ardıç kuşunun kimyasal olarak yaptığının laboratuvar ortamında yapılarak ardıç fidanı üretiminin başarılarak arttırıldığını söyledi. 11.11.2021 tarihinde Ardıç dikimi gerçekleşecek alanın 70-80 dönüm civarında olduğunu yaklaşık 500 tane ağaç dikileceğini, Orman Bölge Müdürlüğünce de 5000 adet bu bölgeye ağaç dikileceğini iki yıl içinde 12 hektarlık 10000 adet ardıç fidanı dikileceğini söyledi. Tamamen gönüllülük esasına göre hiçbir beklenti olmadan çalıştıklarını benimde bir fidanım olsun diyen öğrencileri fidan dikim bölgesine davet etti. Eğirdir Orman Fidanlık Müdürü Cumhur Gaffar konferansa devam ederek öğrencilerimize hitaben, çıplak köklü fidanlar hakkında bilgiler verdi. Dünyada ilk defa Eğirdir’de ardıç tohumunun çimlenerek yetişmesi sağlanmıştır dedi. 2021 yılında 800000 ardıç fidanı ürettiklerini 2022 yılında 1000000 fidan üretmeyi planladıklarını söyledi. Ardıç türleri ve en büyük yayılış alanının Toroslar bölgesi olduğunu belirtti. Ormansızlaştırma sürecinde sahayı en son terkeden, aşırı yetişme ortamlarına en dayanıklı ağaç ormansızlaşma sonunda tek kalan ağaç türü Ardıç türü olduğunu belirtti.Eğirdir Orman İşletme Müdürü Fevzi CEYLANİ konferansında öğrencilere hitaben; Orman kurmak sabır ve özveri isteyen bir iştir. Muazzam bir ekosistemdir iklim krizi susuzluk yağmurların azalması göllerin kuruması suların çekilmesi bunları ancak orman dikerek engelleyebilirsiniz dedi. Orman yangınları ve yangınlardan sonra bölgelerin ağaçlandırılması hakkında bilgiler verdi.Konuşmaların ardından Yüksekokul Müdürü Öğr. Gör. Mustafa GÖK düzenlenen etkinlik için katılımcılara teşekkür ederek teşekkür belgelerini takdim etti.