20 Nisan 2019 Cumartesi

Aşçılık

30263 defa okundu

AŞÇILIK PROGRAMI TANITIMI

Aşçılık alanında kendisini bilgi ve teknikle donatmış nitelikli işgücüne olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Aşçılık programı ile bu ihtiyacın karşılanmasının yanı sıra sahip olduğumuz gastronomi mirasının korunması, yemek kültürümüzün geliştirilmesi, gastronominin turizm alanına vereceği katkıların arttırılması, yeme-içme hizmetlerinin iyileştirilmesi, turizm ve yeme-içme sektörlerinin istihdam ihtiyacının karşılaması hedeflenmektedir.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Eğirdir Meslek Yüksekokulu, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri BölümüAşçılık programı; sektör ile ilişki ve işbirliği içerisinde sektörün ihtiyacını karşılamak için uygun nitelikte eleman yetiştirilmesini, yetiştirilen elamanların sektörde istihdam edilmesini, akademik ve mesleki yeterlilikleri kazandırmayı amaçlayan bir önlisans programıdır. Aşçılık programı dersleri %70 uygulamalı olarak verilmektedir. Genç aşçıların uzmanlaşacağı alanları belirlemelerine yardımcı olacak sektör temsilcileri ile yapılan panel ve konferanslarla öğrencilerimizin bakış açılarına katkı sağlamak hedeflenmektedir. Öğrenim süresi 2 yıl olan programı başarı ile bitirmek için, mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek, bununla birlikte zorunlu 60 iş günü staj uygulamasını başarmak gerekir.

Önlisans düzeyinde aşçılık eğitimi alarak mezun olan genç bireyler, “Aşçı” unvanını kazanarak; kamu kurumlarında, turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; Executive Chef, Sous-chef, Chef de Partie, Dömi Chef de Partie, Chef Saucier, Chef Poissonier, Chef Entremetier, Chef Potager, Chef Rötisseur, Chef Garde-manger, Chef Hors d’oeuvrier, Chef Patissier, Chef Tournant, Commis, Bouchier, Regimiere, Cuisinier de breakfast, Glacier,  Boulanger vb rütbelerde; araştırma şefi (test aşçısı), yiyecek içecek müdürü, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet edebilmektedirler.

PROGRAMIN AMACI

Programın temel amacı; Yiyecek üretim sektörünün ihtiyacı olan güncel bilgilerle donatılmış, yeterli bilimsel ve teknolojik altyapıya sahip kalifiye meslek elemanı yetiştirmektir. Bu hedef doğrultusunda yenilikçi, evrensel düşünebilen, mesleki bilgi ve beceriye sahip özgüvenli bireyleri sektöre kazandırmak amaçlanmaktadır. Verilen eğitimlerle yeme-içme ve beslenme ilkelerine uygun sağlıklı mönü oluşturabilen, gıda güvenliği, güvenli gıda üretimi, endüstriyel yiyecek üretimi ve sunumu, profesyonel gıda yönetimi ve etik kurallara uygun çalışma prensipleri benimseyen nitelikli elamanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

DİKEY GEÇİŞ İMKANLARI

           Aşçılık programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda isterlerse aşağıdaki bölümlere dikey geçiş yapabilmektedir;

Gastronomi

Mutfak Sanatları Yönetimi

Beslenme ve Diyetetik

Aile ve Tüketici Bilimleri

 


"Tarih bir milletin kanını, varlığını hiçbir zaman inkar edemez"
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK


GENEL


 Okulumuzun Tanıtımı

 

 Misyonumuz - Vizyonumuz

 

 Akademik Yayınlar

 

 İletişim

 

 Telefon Rehberi

 

 Tesisler


BAĞLANTILAR