22 Şubat 2019 Cuma

Eğirdir Müftüsü Mustafa TÜRKÖZ ' ün “Peygamber Efendimiz ve Gençlik” Konulu Konferansı

29 Kasım 2018 Perşembe 11:29 tarihinde eklendi | 145 defa okundu

Eğirdir Müftüsü Mustafa TÜRKÖZ  Yüksekokulumuz öğrencilerine yönelik Mevlid-i Nebi haftası etkinlikleri kapsamında 28.11.2018 tarihinde saat 10.00’da Meslek Yüksekokulumuz konferans salonunda  “Peygamber Efendimiz ve Gençlik” konulu konferans verdi.

Eğirdir Müftüsü Mustafa TÜRKÖZ Öğrencilere ; “Bizleri var eden bizlere iman nimetini bahşeden insanlığı insana emanet eden yüce rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun. Alemlere rahmet olarak gönderilen bizlere de ümmeti olma şerefi bahşedilen Hz. Muhammed Mustafa sav efendimize salatü selam olsun. Kalbinde Hz Muhammed sevgisiyle programa iştirak eden kardeşlerim. Bu mevlidi nebevi haftasında Peygamberimize karşı 3 vazifemizi hatırlamamız gerektiğini düşünüyorum. Anmak,  anlamak ve yaşamak. Birincisi anmak bu konuda Allah’a şükür problemimiz yok. Peygamberimizin adı anıldığında hemen ellerimizi kalbimize götürerek ona olan sevgimizi muhabbetimizi ortaya koyuyoruz. Fakat aziz kardeşlerim bizden istenen sadece anmak değil, ikinci olarak vazifemiz anlamak. Onu anlamak için çocuklarla alakasını, gençlerle arkadaşlığını, eşine karşı davranışını, komşuluk ilişkilerini ve ashabıyla münasebetlerini bilmemiz öğrenmemiz gerekir. Onu doğru anladığımızda hayatın anlamını varoluşun gayesini öğrenmiş oluruz. Üçüncü vazifemiz yaşamak, örnek almak ve örnek olmak. Günlük işlerimizde onun gibi doğru olmak, onun gibi dürüst olmak, onun gibi yetime rahmet etmek, onun gibi mazlumun yanında yer almak, onun gibi daima hakkı ve adaleti ayakta tutmak. Bizden istenen budur. Gençlik, hayallerin, heyecanın, arayış ve idealizmin en yoğun yaşandığı dönemdir. Ömrün en verimli mevsimi olan gençlik iyi değerlendirildiğinde kişiye iki cihan saadeti, yani; dünya ve ahiret saadeti kazandırmakta, güzel değerlendirilemediğinde ise bir daha ele geçmeyecek kaybolan yıllara dönüşmektedir. Gençlik bir milletin geleceği, en büyük imkân ve zenginliğidir. Bizim, kendimiz, geleceğimiz ve ahiretimiz adına en büyük sorumluluklarımızdan biri de gençliğimize doğru bir rehberlik yapmaktır. Onları inanç ve medeniyet değerleriyle buluşturmaktır. "İnsanların en hayırlısı insanlığa faydalı olandır” ilkesini gençliğe ideal kıldığımızda insanlık huzuru yaşayacaktır. Gençliğin dünyasına, gerçek kahramanlığın, kendini bilen, Rabbini tanıyan, ailede saygılı, topluma karşı sorumlu, insanlığa karşı duyarlı, milletini seven, çevreye karşı bilinçli bir insan olmakla mümkün olduğunu yerleştirdiğimizde yeryüzünde adalet ve merhamet hâkim olacaktır. İnsanlık ve değer ölçüsünün ırk, renk, coğrafya, statü, servet ya da fiziksel özellikler değil, bir hayat tarzı ve sorumluluk bilinci olarak "takva” olduğunu gençliğin kalbine nakşettiğimizde insanlık yine asalet ve güzel ahlakın nice örnekleriyle tanışacaktır. Her insanın bir âlem, her varlığın bir ayet olduğu bilinciyle hareket ederek gençlere değer vermeliyiz. Sürekli eleştiri ve olumsuzluklar üzerinden değil, rehberlik ekseninde bir iletişimi tercih etmeliyiz. Sadece nasihat değil, gençlerde görmek istediğimiz erdemleri yaşayarak örnek, rol model olmalıyız. Peygamberî bir metot ile yaklaşarak, onlarla dost olmanın, hayatı paylaşmanın, yetki ve sorumluluk ile onları geleceğe hazırlamanın ve en önemlisi onlara engin ufuklar açmanın gayreti içinde olmalıyız. Yargılayan, sorgulayan, dikte eden bir tavırdan öte, dertleriyle ilgilenen, kalplerine dokunan, ümit veren ve ikna eden bir yaklaşımı öne çıkarmalıyız. İslam’ın şefkat, merhamet, hakkaniyet, güzel ahlak ve bir arada yaşama ilkeleriyle tanıştırmak, biz yetişkinlerin görevidir. Gençlerin, "insanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır” ilkesini ahlak edinerek ulvi bir gaye ile yücelmelerine rehberlik etmek bizim görevimizdir. Sabırla dinleme nezaketinde bulunduğunuz için hepinize teşekkür eder,saygılar sunarım.” dedi.

Konferans sonunda Meslek Yüksekokulu Müdürümüz  Öğr.Gör. Mustafa GÖK Eğirdir Müftüsü Mustafa TÜRKÖZ’e teşekkür ederek çiçek takdiminde bulundu.